Categorieën
Leidsche Rijn Nieuws

Taal Doet Meer zoekt vrijwilligers

Taal Doet Meer is dringend op zoek naar taalmentoren en huiswerkcoaches. 15 Utrechtse kinderen die kort in Nederland zijn wachten nog op een taalmentor. Daarnaast kunnen 3 huiswerkgroepjes niet verder zonder huiswerkcoach. We streven ernaar dat iedereen in januari 2020 kan starten. Projectleider Annemarie van Voorst: ‘Iedereen die het nieuwe jaar wil beginnen met betekenisvol vrijwilligerswerk kan zich melden. Persoonlijke aandacht en plezier, dat is wat kinderen en jongeren nodig hebben om hun taalvaardigheid te ontwikkelen en plezier te hebben in school.’

Taal Doet Meer zorgt er met haar vrijwilligers voor dat nieuwe Utrechters kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Hieronder zijn ook veel kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 15 jaar. Voor hen vormt taal vaak een belemmering. Zij kunnen positieve aandacht en tijd van een vrijwilliger goed gebruiken, zowel op de basisschool, als bij de overgang naar de middelbare school en bij het maken van hun huiswerk. Vrijwilliger Wieke: “Het is leuk én leerzaam werk, ik heb zelf minstens zo veel geleerd als mijn pupil’, geweldig toch?”

Goed voornemen

Het goede voornemen van Taal Doet Meer is om deze 15 kinderen en 3 groepjes middelbare scholieren in januari te koppelen aan een vrijwilliger. De kinderen en jongeren hebben zelf geformuleerd waarom zij mee willen doen. Bijvoorbeeld: “Ik wil graag nieuwe woorden leren zodat ik dierenarts kan worden. Ik wil vooral woorden leren die je als dierenarts nodig hebt!”.
Taal Doet Meer zoekt taalmentoren die zich voor de duur van een jaar willen verbinden aan het kind en het gezin. Huiswerkcoaches verbinden zich voor minimaal een half jaar aan een groepje leerlingen.

Verschil maken

Als vrijwilliger kun je verschil maken. De kinderen, jongeren en ouders die zich aanmelden bij Taal Doet Meer zijn gemotiveerd en kijken uit naar het ontmoeten van de vrijwilliger. Lief, misschien soms een beetje streng, begripvol en kennis van zaken, dat zoeken zij in de mentor of huiswerkcoach. Ervaren mentor Kelly vertelt waarom het vrijwilligerswerk voor hem zo boeiend is: “Ik begeleid nu een Syrisch jongetje, Mahmoud, dat ontzettend graag beter wil leren. Wat voor mij als mentor heel motiverend werkt, is dat Mahmoud de hulp ook echt zelf wil, net als zijn ouders overigens. Ik heb verschillende kinderen begeleid en het is boeiend om te zien dat ieder kind weer anders is. Steeds is een andere aanpak nodig en dat houdt het vrijwilligerswerk voor mij interessant”.

Aanmelden

Potentiële vrijwilligers die interesse hebben om aan de slag te gaan als taalmentor of huiswerkcoach, kunnen contact opnemen met Anne Matting via jeugd@taaldoetmeer.nl of 030-2947594. Meer informatie over Taal Doet Meer en de verschillende projecten die Taal Doet Meer aanbiedt, is te vinden op www.taaldoetmeer.nl.

Kom luisteren naar verhalen van jongeren zelf

Wil je geïnspireerd raken hoe je verschil kunt maken als vrijwilliger voor een kind of jongere? Op 4 februari vindt er een Taal Doet Meer College plaats in TivoliVredenburg. Het thema is: wortels en vleugels. Jongeren blikken terug en vertellen hun verhaal: over hun reis tussen meerdere culturen, en wie daarin voor hen van betekenis zijn geweest. Meer informatie is te vinden op de website van Taal Doet Meer.