Categorieën
Leidsche Rijn Nieuws

Laatste voorstelling theaterdebuut Mounir Samuel

‘En toen schiep God Mounir’, het theaterdebuut van Mounir Samuel, is op zaterdag 14 december voor het laatst te zien in Podium Hoge Woerd in De Meern. Maak je borst nat voor een spannende avond die leidt van Nederlands aangeharkte bloementuintjes tot Egyptische koffiehuizen en broeierige discotheken in Oeganda.

De eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse journalist, schrijver en opiniemaker, ging in maart in première en oogste lof van onder meer Theaterkrant: ‘Hoewel de voorstelling zeer persoonlijk is, gaat het uiteindelijk over dingen die groter zijn dan hijzelf: geloof, verandering, de mens.’ Ook Winq was onder de indruk. ‘Mounir toont zich de meester van het ongemak. Met deze autobiografische aanpak legt hij een flink aantal pijnlijke aders bloot in de Nederlandse maatschappij.’

Een mooie erkenning voor Samuel die niet zomaar in het theater staat. Hij heeft er een duidelijk doel mee: “Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.”

Landelijke tournee

En toen schiep God Mounir’ is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, spoken word, muziek en dans onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is. In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. In deze wervelende solovoorstelling worden de grenzen van geloof, gender, geaardheid en geografie op scherp gezet.

‘En toen schiep God Mounir’ is een productie van Stichting Publieke Werken en staat onder regie van Hesdy Lonwijk. Na een mooie tournee door het hele land is volgende week zaterdag de dernière.

Op zaterdag 14 december is het om 20.00 uur te zien in Podium Hoge Woerd, De Meern.